Monday, July 26, 2010

Tanam anggur pulak


walau takde ikan lagi tapi air dalam kolam tu maintain jee(air hujan)


suspek2 bergambar kenangan selepas projek bersama mandi dan rendam kasut dalam kolam kelmarin


Pokok anggur mak mentua saya belikan minggu lepas.Dia berkenan,order satu nak tanam jugak lepas tgk satu kat umah.He!he!


Bahan bukti: pelapik kasut(warna putih) dalam kolam masih belum dihapuskan oleh suspek2. Pokok anggur kat tiang tu..mesti ada pergola..pergola...pergola


Salam

It's been a while saya tak posting. Anyway, Last month, saya ada membeli pokok anggur, katanya buah merah. I've been thinking i'll be nice kalau nanti pokok anggur tu ada sebelah kolam ikan (pergola) tapi apabila memikirkan apabila daun-daun berguguran, leceh pulak nanti kena dok selalu cuci kolam dan akan menyebabkan kolam cepat kotor.
For those yang nak beli pokok anggur, anda boleh pergi beli di Belakang hospital Sg Buluh. (Banyak sungguh nursery blakang tu!)

Tip di sini: Jauhkan kolam anda dari pokok yang ada banyak daun. Daun kemboja kira ok laa(pasal saya dahpun tanam sebelahnya)he!he!

Progress: Setelah sekian lama, kolam masih lagi belum beroperasi kerana modal dah keabisan, masa takde(asyik2 oustation jee lately),baru jee lepas buat tembok (pagar) dan yang paling best, My twins and my princes...masih lagi menjalankan aktiviti2 pembuangan bahan2 berharga ke dalam kolam tersebut seperti sneakers diorang, selipar aku,senang kata abis selipar kat umah tu diorang buat masuk dalam kolam. Cuma satu jee diorang tak kacau..kasut keje dengan kasut ibu diorang. Argghh!

6 comments:

  1. Tahniah Sdr Haslah
    Teringin gak buat jus anggur perahan tangan..

    Huhu hu..

    Maaf le gambar kolam saya dah terhapuss! 500GB HDD buat hal..
    Info: Kolam ikan saya design dah 'silap' sbb gopoh sgt nak buat tapi tak habis baca bab 'gravity feed'.. Filter kat atas kolam.

    Insyaallah di kelapangan yg lain nanti..

    ReplyDelete
  2. He!he! perah tangan takpa,jangan perah guna kaki dah. Nvm, as long kolam airnya bersih dan ada flow.(Kerrja keras, cuci kolam nanti!)

    ReplyDelete
  3. anggur.. memang salah satu dari planning saya.. brapa harga 1 pokok.. saya ada gak survey thru web.. rm35/pokok.. buleh tahan la.. btw.. bila tuan mau start projek pergola..
    kolam saya sudah peringkat ponding test.. finishing belum siap lagi.. sama macam tuan, budget kering.. hehe

    ReplyDelete
  4. Salam en rashid

    Kalau nak murah beli dekat nursery blakang Hospital Sg Buluh. Range harganya based on jenis anggur, roughly you can get RM 13-RM18 untuk pokok yang masih kecil and it can reach up to RM30 untuk pokok yang dah besar sikit(macam saya beli).
    Pergola memang nak buat, like you said skarang tgh pokai. Saya dah buat research/survey/observation bagaimana nak buat pergola sama ada dalam internet mahupun rumah member2 yang dah buat. I think i can manage to do it. Senang sesangat. Cuma nak beli kayunya saja. I'll post later jika projek jalan. :)

    ReplyDelete
  5. tuan, saya pun sama tgah plan untuk pergola.. maybe kita boleh share sama2 nanti. sebut pasal kayu teringat ptanyaan saya pasal kayu terpakai.. maybe kita sama sama survey kayu2 terpakai untuk buat pergola.. lagi jimat kosnya..

    ReplyDelete
  6. Plan dah ada dalam kepala. Memang senang nak buatnya. Will save lots of $$$. The thing is 1st, kena beli alat2 pertukangan laa pulak! tentang kayu, saya ada tanya member, katanya kayu 2nd hand (yang rumah lama dirobohkan), harganya lebih kurang jee kerana tokey kayu tu cakap permintaan utk kayu terpakai tinggi utk buat pergola@gazebo. So dia pun mark-up baieek punya harga. Nanti saya nak buat layout/plan utk buat pergola.he!he!

    ReplyDelete