Wednesday, October 27, 2010

Kolam Sdr Sahaljaman

ASW.. Sdr Haslah

Saya sertakan beberapa gambar kolam ikan dihalaman rumah saya utk dikongsi bersama dlm blog sdr.
Lokasi: Jalan Kosas 1/9, Tmn Kosas, 68000 AMPANG


Sepertimana dinyatakan lebih awal, filter kolam saya ter..bina di bhg atas kolam..
konsep yg betul filter dibina sama level dgn kolam ikan.
Ikan besar cuma 6 ekor (3 ekor ikan emas kembang ekor, 1 ekor ikan bandaraya warna hitam dan 2 ekor ikan bandaraya warna oren) lain-lain ikan guppy..

Tkasih di atas usaha sdr berkongsi maklumat dan ilmu dlm blog kolamikanhiasan.blogspot.com
Selamat maju dan berjaya..

Salam hormat

SahalJaman
019 - 228 5795










Tuesday, October 26, 2010

kolam sdr Nur Kurnia

Tuesday, October 19, 2010

MORE PHOTOS FROM EN. ROSLI









KOLAM EN. ROSLI

Daripada emel en. Rosli :

Assalamualaikum,

saya adalah peminat ikan hiasan dalam kolam.Saya memiliki sebuah kolam berukuran 4 kaki x 9 kaki dan tinggi 9 incisahaja (air sedalam 8 inci sahaja)Berbelas ekor ikan kap (saiz lengan dewasa dan ada sebesar lengankanak-kanak). 1 ekor ikan jelawat, ada juga 1 ikan puyu dan 1 ikan sepat benua. Ikan bandaran 2 ekor (besar lengan, bebudak mynmar pancing, tak lalu nak makan, depa bagi, bolehlah cuci kolam)
Mengguna tiga filter (1 beli dan 2 buat sendiri).
Pump untuk filter tak pernah berhenti (kalau berhenti, bermakna tiadaletrik atau pump rosak).
Filter belum cuci lagi sejak sebelum bulan puasa lalu.Air kolam bersih dan jernih. Paling cepat 2 minggu sekali salin.(Dalam gambar yang disertakan, dah masuk hari ke 12, masih jernih.)
Yang herannya air tidak berkeladak.
Malam lampu menyala secara automatik (8 mlm hingga 10 mlm)
Kolam hanya mendapat cahaya matahari sedikit, seolah-olah macam berada
di dalam hutan.

Saya serta beberapa keping gambar untuk dikongsi bersama.

"Kolam tak dalam (8 inci) tapi ikan tak lompat. Semua dapat hidup
bersama secara harmoni"







Sunday, October 10, 2010

POSTING

Salam kepada pembaca blog saya. Saya memohon maaf kerana ada sebahagian post yang tidak dibalas. Ini kerana saya tak prasan ada reply. Jadi untuk sama2 kita berkongsi maklumat, bolehlah menulis di ruangan chat agar senang utk dilihat semua.

wassalam.

Monday, October 4, 2010

Update. Finally, it's done!

Hari Ahad lepas, Saya dah settlekan urusan wiring. Senang dan jenuh jugak terutama bila nak conciel wayar tu. Semua dah settle and look nice and pro(angkat bakul). Pam pun dah dipasang. Tapi masa test run kelmarin dulu ada nampak macama ada leaking, rupa2nya lubang air terjun tu tak berapa curam dan air meleleh keluar.Already fix it last night.
Dan juga dah masukkan bacteria dalam filter. Katanya dalam 2 minggu baru bakteria mula form bala tenteranya. Looking forward.


rupa2nya simen dalam lori konkrit memang "kuat"! Jenuh nak korek.

So petang ni, dah janji dgn budak2 utk beli ikan "kamikaze" untuk test sistem. So far, Saya amat impressed dgn filtration. Will upload photos later on.

video

video