Tuesday, May 4, 2010

Almost there!

Salam

Smalam aku bersihkan kolam aku yang ntah apa2 dah ada dalam tu, pasir, daun pokok, bola, roller mengecat...tahu dah sapa punya angkara.Suspek sedang bermain2 di sekitar lokasi.refer gambor 2(he!he!)



Aku gunakan multipurpose biodegradable, so aku tak perlu bimbang jika masih ada tinggal baki buih/detergent tu. Ni selepas aku perama hirisan nenas yang aku dah letak dalam kolam tu. Aku rasa not nessesary 2 do that pasal aku baca pada sika 107(simen + adhesive) tu non toxic katanya. Tapi untuk lebih afdal, aku cuci ler.


View atas,memandangkan budak Astro tu naik pasangkan "kuali, aku snap ler skali)


SC ni aku dah bersihkan. Impressed with the flow, right piping size.

First time aku guna video dlm blog ni. Ni dah masuk maghrib dah aku tahan air. Balik Tesco pukul 10 pun tak abih lagi. Tu baru 300gallon tu,mungkin pressure aku bukak kurang kot. gambar kurang memuaskan!,(dah gelap + hanpon cap ayam)

video

8 comments:

  1. Salam, terima kasih atas segala info berkaitan kolam ikan yg dikongsikan di blog ni. sy banyak mendapat faedah drpdnya.Tahniah ! sy baru dlm perancangan nak buat kolam sendiri,dgn info yg ada byk membantu. Boleh tak terangkan macam mana SC kolam tuan berfungsi. dlm gambar tak berapa jelas. air masuk dan keluar. terima kasih byk2.

    ReplyDelete
  2. Salam. TQ. Sy rasa dalam post,saya ada buat gambarajah ttg sc tu. Yang penting, saiz piping(kena kena dgn saiz kolam, lepas tu make sure dr BD, air masuk ke SC, then nak masuk ke filter ke 2 mestilah dari atas..atas..turun...atas balik...turun sampai ke filter last,mesti dok bawah paipnya.

    ReplyDelete
  3. Tkasih atas respon dan maklumat. Dah jelas sikit. Cuma mungkin sistem filter sy tu nanti kena ubahsuai sikit sebab kaw terhad, sy tak boleh buat konkrit, cdg nak guna tong atau tangki pvc jer. kalau ada masalah nanti harap sudi membantu, tk banyak2.

    ReplyDelete
  4. saya rasa pakai tangki PVC lagi senang nak buat SC +filter dsbnya kerana ada advantage utk backwash(macam tong air sirap air kenduri,ada kepala paip).

    ReplyDelete
  5. Insha Allah kalau dah siap kolam sy, nanti sy hantar gambar. La ni tgh bersemangat bila dapat maklumat drpd site tn, sy nak cuba buat sendiri,maklumla budget ciput jer. Tq

    ReplyDelete
  6. Nasihat saya, sebelum pergi next stage to next stage, rancang dulu,dapatkan jawapan kalau buat camni,apa akan jadi..(Jgn jadi mcm sy masa mula2 buat dulu,he!he!)sebagai contoh. Anda mesti proud dgn hasil kerja sendiri, garenti punya. Anyway, good luck & i'm open to any consultation, InsyaAllah.

    ReplyDelete
  7. Mohon bantu saya... kolam ikan saya baru dah buat, dah simen... dah letak SIKA 107 2 lapis.. tetapi tetapi bocor.... air yang dah isi,... dari penuh terus tak penuh... serius memang dah binggung sekarang

    ReplyDelete
  8. Sorry bro

    klu repy pada post lama, memang saya tak perasan. kalau ada BD, mungkin bocor pada bahagian tepi BD tu. Check bahagian tu. Lepas tu kalau ada filter, check bahagian bucu2 kerana bahagian yang cepat bocor adalah bahagian sambungan simen dgn paip PVC. Satu lagi kalau dah ada piping,check sambungan paip, kadang2 kalau gam PVC tu tak rata, ada ada leaking. Kalau semua di atas tak jadi, saya tak tau nak kata apa dah.layer lagi ler simen gam 2 3 lapis lagi terutamanya tempat2 yang tinggi risiko bocor, tempat sambungan terutamanya. Wallahualam.

    ReplyDelete