Monday, October 4, 2010

Update. Finally, it's done!

Hari Ahad lepas, Saya dah settlekan urusan wiring. Senang dan jenuh jugak terutama bila nak conciel wayar tu. Semua dah settle and look nice and pro(angkat bakul). Pam pun dah dipasang. Tapi masa test run kelmarin dulu ada nampak macama ada leaking, rupa2nya lubang air terjun tu tak berapa curam dan air meleleh keluar.Already fix it last night.
Dan juga dah masukkan bacteria dalam filter. Katanya dalam 2 minggu baru bakteria mula form bala tenteranya. Looking forward.


rupa2nya simen dalam lori konkrit memang "kuat"! Jenuh nak korek.

So petang ni, dah janji dgn budak2 utk beli ikan "kamikaze" untuk test sistem. So far, Saya amat impressed dgn filtration. Will upload photos later on.

video

video

5 comments:

  1. salam tuan.. tahniah.. akhirnya beroperasi juga kolam tuan.. buat proper wiring memang susah esp DIY.. sbb tu kontraktor caj mahal..hehehe..
    berkenaan dengan bakteria untuk filter chamber.. mcm mana tuh? how it works? how much? type/brand?

    ReplyDelete
  2. salam tuan..tahniah sungguh menarik sekali..teruskan blog ini..

    ReplyDelete
  3. Salam bro...bakteria tu aku beli kedai akuarium. Letak dalam filter, dalam masa 2 minggu bakteria tu membiak la..bakteria ni akan menconvert "taik2 & kotoran". jadi ikan InsyaAllah takkan akan sihat kerana airnya bersih.

    Bro punya filter pun canggih jugak tu..boleh tanam sayur lagi!

    ReplyDelete
  4. Salam bro. saya ada kemusykilan sikit pasal simen waterproof nie. boleh tak kita pasang tile atas simen waterproof?

    Apapun betul kata bro, makcik2 pun boleh buat kolam sendiri, takkan kita tak boleh. (tercabar gak nie) :-)

    ReplyDelete
  5. Memang boleh, tapi bro kena buat/gamkan satu dua layer dulu. bagi dia gam betul2 dinding kolam tu. BAru letak tile.

    ReplyDelete