Wednesday, March 7, 2012

Still in excellent quality,yeeehaa!

It's been 3 months now and my pond water quality is still in tip top condition. What i noticed is that algea/lumut that covered the wall has become a major contribution towards the water...and also my koi (they really love it!). Now, I can enjoy watching them swimming happily.

9 comments:

  1. tahniah tuan.. im still sad.. my pond agak hijau2

    ReplyDelete
  2. Labur duit sikit beli ultra violet untuk bunuh algae.

    ReplyDelete
  3. entah la, kolam saya tak perlu pun UV filter, tapi alhamdullilah sampai sekarang airnya crystal clear dan dah dekat sttaun saya tak cuci filter dlm SC tu. he!he!

    Apa yang saya buat ialah membiarkan lumut bertempek di dinding kolam. tak perlu risau kalau balik kampung krn ikan2 tu makan lumut2 tu.

    ReplyDelete
  4. Salam Tuan,
    saya ni newbie dlm kolam DIY, and i have come across your awesome site, dan banyak ilmu bermanafaat yg saya perolehi. however saya ada few questions of my own... is this site still active? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah ler, biasa diorang baca jee blog ni, kemdian call saya atau FB utk tanya (macam terer ler pulak aku ni). Stakat mana yang saya tahu, saya akan kongsi laa... tapi klu baca post dalam ni rasenya dah buleh DIY dah.

      Delete
  5. Harris dari KuantanDecember 7, 2012 at 12:59 AM

    mmg betul, hampir semua En dah cover. cuma tertanya2 pasal nak mengkonkrit kolam tu, mcm mana ye ratio batu:sime:pasir?

    then saya masih lagi musykil mcmana En Haslah punya feature wall tu berdiri? adakah ia di kapit oleh batu bata? yg saya tau dari blog, En. mengangkat dinding seberat 80kg tu sorang2 je. tapi cara letak tu tak explain la pula. :)

    sebelum En peninng dgn soalan saya, baik sy stop sini dulu. hehe.

    ReplyDelete
  6. Feature wall tu berdiri kerana dikapit oleh batu bata yang dah saya konkrit dari awal. Kira macam kita slot in jer dinding tu pada "soket" yang dah dibuat awal.

    tentang ratio simen pasir, tuan kena tanya kawan atau tukang ratio yang betul kerana saya dah lupa rationya, skarang main sedap boh jer , klu tak silap 1 : 4 rasanya.komperm lain ye.

    ReplyDelete
  7. Salam. Ada cara tak nak hilangkan lumut dilantai kolam? Kolam sy bertile..bila berlumut nampak gelap la pulak..air jernih sbb guna uv..apa komen tuan?

    ReplyDelete