Tuesday, November 2, 2010

Feeding time...

Salam

Pagi tadi, sempat ambik video masa bagi makan ikan2 kap aku. So far, dah ada 9 ekor (1 kembali ke rahmatullah, ntah macam mana ada kat luar kolam? masa baru beli). Walaupun ikan kap yang cikai jee, 2 kap taiwan, 7 lagi made in Malaysia,kot?...tapi Alhamdullilah semuanya sihat walafiat.

Air nampak murky sikit tapi as long ikan semuanya hepi dan aktif, ok laa tu. Makin lama air tu dah nampak makin ok kualitinya. Mungkin pasal bakteria yang aku taruk dalam filter(BD)tu dah hidup membiak dan matt yang aku tambah dalam filter2 tu. Yang penting waterfall tu boleh supply oksigen secukupnya.

TIPS : kalau nak beli ikan murah2, sila lihat post yang saya dah buat. Tambahan, always survey, tanya orang kedai2 ikan yang ada sekitar anda. Ini pasal masa beli 5 tolak 1 ikan2 tu, tak tahu pulak ada kedai ikan dekat town(dekat ler dgn rumah) yang ada ikan2 yang lagi besar dan cantik DAN yang paling penting regenya sama jee dgn ikan yang aku beli kat kedai sebelumnya. Rege sama tapi saiznya sama besar dgn ikan kap taiwan yg aku beli tu, lebih kurang samanya je color dan kualitinya.

video

1 comment: