Thursday, April 8, 2010

Jenis Binaan Kolam

Memandangkan ada persoalan ttg binaan kolam, saya ingin berkongsi pengetahuan saya ttg jenis2 binaan kolam yang ada(kalu saya tak masukkan, sila tambah ye,TQ).

Kolam Fiberglass

Biasanya kolam ni tak besar sgt pasal kat M'sia ni kos utk buat dia mahal. Tapi ianya mudah direpair dan tahan lama. (klu tak silap boleh tahan berpuluh2 tahun). Sesuai utk org yg taknak buat kekal di satu2 tempat.(mana tahu dah boring bela ikan) kerana anda buat raised pond(takyah korek), kalu nak gali(tanam dalam skit),boleh, tak mau..kambus balik. Satu lagi ianya kompem ringan.

Kolam Konkrit
Jenis ni famous laa kat mana2 pun kerana ianya agak murah, senang nak bina, tahan lama. kalau yang jenis semulajadi tu saya rasa boleh tahan laa senang dia(kalau kita tahu konsep) kerana ianya free flow. tak seperti kolam moden/minimalis yang memerlukan keseragam,kejituan etc. kalau pasang tile senget @ kolam tak sama tinggi, nampak janggal sikit laa. Tapi kalau buat sendiri(tak upah orang)...who cares!Lagi proud ada lagi apa...he1he!Cuma masalahnya jika kita terasa nak "demolish" jee, agak susah laa...

Kolam Kanvas

Yang ni pun harga dia agak mahal tetapi klu nak buat..bagi saya ter...amat senang
nak buat tetapi bahagian maintanance agak susah kerana ianya takkan se"smooth"/flat surface macam fiberglass dan konkrit(simen). Lagi pun klu pakai BD, cam rase tak efiktif(walaupun ada yg pasang jugak BD dalam kolam kanvas).

Tu ler sikit sebanyak ttg kolam2 yang ada. Ada lagi ke? oooo...ada lagi Kolam cermin i.e akuarium..he!he!

1 comment:

  1. ada satu lagi kolam.Mud pond atau kolam buatan semulajadi.biasanya kolam ni bela ikan keli,ikan2 darat ok ler. tak pun bela belut.he!he!

    ReplyDelete